Zanimivosti o Veliki noči širom sveta

 • Zanimivosti o Veliki noči širom sveta
  Ljudje v Združenem Kraljestvu med Velikonočnimi prazniki zapravijo 10 % celotne vsote ddenarja ki ga letno porabijo za čokoladne izdelke. Največ sladkarij je vsako leto prodnih prav tukaj.
 • Zanimivosti o Veliki noči širom sveta
  Prebivalci Združenih Držav Amerike vsako leto svojim sorodnikom ter prijateljem pošljejo okrog 43 milijonov velikonočni voščilnic - nekatere si izdelane ročno, druge pa kupljene v trgovinah.
 • Zanimivosti o Veliki noči širom sveta
  Na Bermudskih otokih domačini vsako leto na veliki petek spuščajo ročno izdelane zmaje.
 • Zanimivosti o Veliki noči širom sveta
  Na Finskem se otroci oblečejo v čarovnice in se tako spreahajajo po ulicah ter mimoidoče prosijo za velikonočna jajca.
 • Zanimivosti o Veliki noči širom sveta
  V Izraelu, ki se smatra kot kraj kjer je Jezus bil križan, ljudje v času velike noči tadicionalno prehodijo njegovo pot pred križanjem.

Kdaj je Velika noč

Ali ste vedeli, zakaj ter kako se datum največjega krščanskega praznika vsako leto spreminja? Ali pa, kako je nedelja za Veliko noč pravzaprav izračunana? Naj vam na kratko pojasnimo: Veliko noč vsako leto praznujemo prvo nedeljo po polni luni ki je sledila pomladanskemu solsticiju (to je, ko sta noč in dan enako dolga). To se vsako leto zgodi okrog 20. marca. Zato Veliko noč vsako leto praznujemo med 21. marcem in 25. aprilom.

Velikonočna tradicija pri nas

Kakor vsi ostali veliki prazniki, tudi Velika noč ne mine brez odličnih domačih jedi in obdarovanja med sorodniki in prijatelji. Kakor velevajo običaji, se krščanski katoliki na petek pred Veliko nočjo postimo, v soboto po stari navadi obiščemo cerkve, kamor nesemo tako-imenovani žegen da ga mašniki blagoslovijo, šele v nedeljo, na sam praznik, pa smemo velikonočne dobrote tudi zaužiti. Tradicionalen Slovenski velikonočni zajtrk je sestavljen iz pirhov, hrena, potice, kruha ter posebne velikonočne šunke. Vse te jedi navadno pričnemo pripravljati že na Veliki petek, saj morajo velikonočni pirhi biti čudovito pobarvani, šunka skuhana, potica ter kruh pa spečena. Vsako gospodinjstvo je ta čas v letu tako izredno zaposleno! Ker je Velika noč velik družinski praznik, je ta čas navada da se sorodniki ter bližnji prijatelji med sabo obiskujejo ter obdarujejo.

Velika noč 2021

Letos bomo Veliko noč praznovali 4. aprila. Prodajalci se na ta praznik začnejo pripravljati že lep čas vnaprej, police v trgovinah se namreč šibijo pod velikonočnimi dobrotami in posladki. Vabljeni da si ogledate njihove najnovejše ponudbe ter pričnete s pripravami na ta čudoviti praznik čimprej!